Chleb gryczano-jaglany, bezglutenowy


Autor: pat_jo
Tagi: chleb kasza bez glutenu  
24 stycznia 2018, 20:47

Jadłam już różne "gnioty" bezglutenowe, mające udawać chleb i kiedy zwątpiłam, że w ogóle można upiec zupełnie bez mąki coś, co przypomina chleb zostałam obdarowana tym oto przepisem (dzięki pani Beatko! :) )

20171129_182018

Jest trochę pracochłonny, ale wart zachodu :) Skład jest zaskakująco prosty:

1 szkl. kaszy jaglanej

1 szkl. kaszy gryczanej

1 łyżeczka nieoczyszczonej soli

1/3 szkl. ziaren (słonecznik, czarnuszka, len)

Aż trudno uwierzyć, że bez żadnych spulchniaczy i bez zakwasu to urośnie, prawda? Okazuje się, że w procesie fermentacji kasza tworzy sobie zakwas i uwierzcie, rośnie na piękny, pulchny bochenek. Zresztą, nie wierzcie tylko sprawdźcie :)

Uwaga! Ważna jest kolejność i czas oczekiwania, inaczej jeśli kolejny etap będzie trwał za długo lub za krótko, ciasto może opaść i zrobi się kolejny "gniot" do kolekcji :)

No to do dzieła. Kilkakrotnie należy wypłukać obydwie kasze, jaglaną przelać wrzątkiem. Włożyć je do oddzielnych słoików, zalać ciepłą przegotowaną wodą ok 2 cm nad powierzchnię kasz, założyć na górę słoików gazę na gumce, żeby był dostęp powietrza, owinąć w ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz.

Po tym czasie uzupełnić brakującą wodę i zamieszać drewnianą łyżką. Ponownie owinąć i zostawić na 8 godz.

Po tym czasie do każdej z kasz dodajemy po pół łyżeczki soli, uzupełniamy ciepłą wodą (jeśli trzeba) , mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy, tym razem na 12 godz.

Po tym czasie wlewamy wszystko do miski i miksujemy blenderem do konsystencji grudkowatego budyniu. Dodajemy  siemienia lnianego, pestek słonecznika, czarnuszki łącznie ok 1/3 szkl. Dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy na ok 4-10 godz do piekarnika (obserwujcie, gdy już wyrośnie wystarczająco pieczemy, inaczej "chlapnie". Czas wyrastania ciasta zależy przede wszystkim od temperatury).

Pieczmy 60-70 min w 180 stop.

20171129_182002

J.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz