Chleb gryczano-jaglany, bezglutenowy
Tagi: chleb kasza bez glutenu
24 stycznia 2018, 20:47
Jadłam już różne "gnioty" bezglutenowe, mające udawać chleb i kiedy zwątpiłam, że w ogóle można upiec zupełnie bez mąki coś, co przypomina chleb zostałam obdarowana tym oto przepisem (dzięki pani Beatko! :) )
Jest trochę pracochłonny, ale wart zachodu :) Skład jest zaskakująco prosty:
1 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. kaszy gryczanej
1 łyżeczka nieoczyszczonej soli
1/3 szkl. ziaren (słonecznik, czarnuszka, len)
Aż trudno uwierzyć, że bez żadnych spulchniaczy i bez zakwasu to urośnie, prawda? Okazuje się, że w procesie fermentacji kasza tworzy sobie zakwas i uwierzcie, rośnie na piękny, pulchny bochenek. Zresztą, nie wierzcie tylko sprawdźcie :)
Uwaga! Ważna jest kolejność i czas oczekiwania, inaczej jeśli kolejny etap będzie trwał za długo lub za krótko, ciasto może opaść i zrobi się kolejny "gniot" do kolekcji :)
No to do dzieła. Kilkakrotnie należy wypłukać obydwie kasze, jaglaną przelać wrzątkiem. Włożyć je do oddzielnych słoików, zalać ciepłą przegotowaną wodą ok 2 cm nad powierzchnię kasz, założyć na górę słoików gazę na gumce, żeby był dostęp powietrza, owinąć w ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz.
Po tym czasie uzupełnić brakującą wodę i zamieszać drewnianą łyżką. Ponownie owinąć i zostawić na 8 godz.
Po tym czasie do każdej z kasz dodajemy po pół łyżeczki soli, uzupełniamy ciepłą wodą (jeśli trzeba) , mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy, tym razem na 12 godz.
Po tym czasie wlewamy wszystko do miski i miksujemy blenderem do konsystencji grudkowatego budyniu. Dodajemy siemienia lnianego, pestek słonecznika, czarnuszki łącznie ok 1/3 szkl. Dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy na ok 4-10 godz do piekarnika (obserwujcie, gdy już wyrośnie wystarczająco pieczemy, inaczej "chlapnie". Czas wyrastania ciasta zależy przede wszystkim od temperatury).
Pieczmy 60-70 min w 180 stop.
J.
Dodaj komentarz